Voldsoffererstatning
Hvis du har været udsat for vold eller voldtægt, er der mange ting, at du som offer skal forholde dig til. Én af tingene at du som offer skal være opmærksom på, er, at du kan være berettiget til voldsoffererstatning.
Et krav om voldsoffererstatning behandles ved Erstatningsnævnet, så du som regel ikke behøver at rette kravet direkte mod gerningsmanden, men kan være en meget langvarig og energikrævende proces. De fleste, som har været udsat for vold eller voldtægt, er både chokeret og mangler overblik over sagen og i dagligdagen, og det kan være svært at overskue de regler, man skal være opmærksom på.
For at undgå yderligere belastning, kan det derfor være en god ide at få advokatbistand tidligt i forløbet, så dit fokus i stedet kan ligge i at bearbejde den forbrydelse, du har været udsat for.
Hos Nikolajsen Advokatfirma er du i trygge hænder. Vi hjælper dig igennem processen og sikrer at du får den voldoffererstatning, du er berettiget til.
Vi tilbyder advokatbistand i høj kvalitet med kunden i centrum, så hvad end du søger voldsoffererstatning, eller har du spørgsmål herom, er du velkommen til at kontakte Nikolajsen Advokatfirma.
Voldsoffererstatning er til ofre, der har været udsat for forbrydelser som vold, voldtægt, trusler, røveri eller incest, og heraf har lidt en personskade. Skaden kan både være fysisk eller psykisk. Forsikringen dækker udgifter til medicin og behandling, tabt arbejdsfortjeneste, svie og smerte, varige mén og erhvervsevnetab.
VoldsoffererstatningFør du kan modtage voldsoffererstatning, er der en række betingelser, som gør sig gældende. Nedenfor er oplistet hvilke, at du som offer skal være særlig opmærksom på.
• Du skal anmelde forbrydelsen til politiet senest 72 timer efter den er gået. Dette krav gælder ikke i sager om voldtægt, incest og seksuelt misbrug af børn, der er begået efter den 1. april 2016.
• Du skal have lidt en personskade, som både omfatter fysiske og psykiske skader.
• Skaden skal være forvoldt ved en overtrædelse af straffeloven eller lov om tilhold, opholdsforbud og bortvisning.
• Hvis sagen skal i retten, skal erstatningskravet være fremsat over for skadevolderen.
• Afhængigt af sagens udfald ved politiet, skal erstatningskravet være fremsat for Erstatningsnævnet enten:
a) senest to år efter volden eller voldtægten blev begået,
b) senest to år efter der er afsagt endelig dom i sagen, eller
c) senest to år efter politiet har truffet afgørelse om at indstille sagens efterforskningen.
Hvis du har været udsat for vold eller voldtægt, men gerningsmanden er ukendt eller kan ikke findes, er der stadig mulighed for, at du kan få voldoffererstatning. Det kan du både, selvom der ikke falder dom, sagen ikke bliver en straffesag, eller hvis gerningsmanden ikke kan straffes for eksempel på grund af sindssyge eller fordi vedkommende er under den kriminelle lavalder.
Det er dog et krav, at kunne dokumentere dine skader, hvis du har været udsat for vold. Derfor er det vigtigt, at du opsøger din læge eller skadestuen hurtigst muligt efter hændelsen. Hvis du har fået tandskader, skal du også tage til tandlægen.
Er du i tvivl om, hvordan du skal forholde dig, så kontakt Nikolajsen Advokatfirma så tidligt i forløbet som muligt. Vi yder den bedste juridiske hjælp til voldsofre.
Hvis du selv har været udsat for en voldsforbrydelse og er berettiget til at få voldoffererstatning, afhænger erstatningsposterne af den skade, du har lidt og hvilke udgifter du har i forbindelse med det. Man kan få dækket tab af erhvervsevne, svie og smerte, tabt arbejdsfortjeneste, varigt mén, helbredelsesudgifter, tingsskade og tortgodtgørelse.
Hvis du ikke selv er direkte skadelidt, kan du stadig være berettiget til godtgørelse og erstatning.
Godtgørelse til efterladte
Det gør sig gældende, hvis du er efterladt til en person, som er afgået ved døden som følge af en strafbar handling begået af en anden. Godtgørelsen er en engangsudbetaling, som kan blive tilkendt afnødes nærtstående. Det betyder som udgangspunkt, at du skal være:
- ægtefælle til afdøde,
- samlever til afdøde,
- registreret partner til afdøde, eller
- mindreårigt og hjemmeboende barn til afdøde.
I visse tilfælde kan du være berettiget til særlig godtgørelse, selvom du ikke er i den førnævnte personkreds. Her afgøres det ud fra en konkret vurdering, om du stod den afdøde nært.
Om du som efterladt er berettiget til godtgørelse – og i så fald hvilken størrelse – afhænger af hvilken strafbar handling, der var skyld i dødsfaldet. Vurderingen foretages ud fra, om der må antages at være tale om en særlig følelsesmæssig belastning eller krænkelse af de efterladte.
Udover godtgørelse til efterladte, kan være berettiget til forsøgertabserstatning, hvis:
- du er ægtefælle til afdøde,
- du er samlever til afdøde,
- du er barn til afdøde, eller
- afdødes forsørgelse af dig havde ydet og forsat ville yde væsentligt bidrag, fx hvis afdøde havde retlig forsørgelsespligt overfor dig.
Erstatningen betales ikke for den sorg, der er forbundet med at miste en pårørende i modsætning til godtgørelsen til efterladt. Derimod er det en erstatning som kompensation for udgifter forbundet med dødsfaldet og den afdødes mistede indtægt.
Hvis en nærtstående afgår ved døden, kan det også have andre økonomiske konsekvenser end tab af forsørgelse. Det kan fx være flytteudgifter, udgifter til bistand i hjemmet og begravelsesudgifter.
Overgangsbeløb er en skandaliseret kompensation for en række af de udgifter, som typisk opstår i forbindelse med en ægtefælle eller samlevers død. Efterlader afdøde sig ikke ægtefælle eller samlever, kan overgangsbeløbet tilkendes en anden efterladt person, når særlige omstændigheder taler derfor. Beløbet er et engangsbeløb og udgør 191.000 kr. i 2024.
Begravelsesudgifter dækker bestemte og dokumenterbare udgifter, der direkte vedrører selve begravelsen/bisættelsen og højtideligheden i forbindelse hermed, anlæg af gravsted – men ikke vedligeholdelse heraf.
Overgangsbeløb og erstatning til begravelsesudgifter er gensidigt udelukkende, således den der får udbetalt overgangsbeløb ikke kan kræve erstatning for begravelsesudgifter og omvendt.
Dit krav skal sendes til Erstatningsnævnet, som behandler sagen. De træffer afgørelse om du er berettiget til erstatning og kompensation og fastsætter beløbets størrelse. Hvis du bliver tilkendt erstatning og/eller godtgørelse, vil beløbet blive udbetalt af politiet.
Hos Nikolajsen Advokatfirma kender vi alle reglerne om voldsoffererstatning og hjælper dig med din sag fra start til slut, så du er i trygge hænder og er sikret den erstatning, du som har krav på. Kontakt os, hvis vi skal bistå dig i din sag ved Erstatningsnævnet.
Bistandsadvokat til voldsofre
En bistandsadvokat er en beskikket advokat, som er gratis, hvis du har været udsat for en forbrydelse. Bistandsadvokatens rolle er at hjælpe dig som forurettet og varetage dine interesser under hele sagens forløb. Det gælder blandt andet hvis:
- Du frygter at gerningsmanden vil opsøge dig og du har brug for rådgivning,
- Du har brug for hjælp og vejledning, for eksempel under afhøring, mens politiet efterforsker sagen og hvis den senere skal for retten
- Du er usikker på, hvordan en straffesag foregår og gerne vil klædes bedre på
- Du har brug for bistand, hvis du skal afgive forklaring i retten og for eksempel ønsker at gerningsmanden bliver ført ud fra retssalen imens og
- Hvis du skal søge erstatning og mangler hjælp til at opgøre dit erstatningskrav og fremsætte kravet under en eventuel retssag eller over for Erstatningsnævnet rettidigt.
En bistandsadvokat vælges af retten, medmindre du gerne vil have en bestemt advokat til at hjælpe dig. Er det tilfældet, kan du anmode om denne.
Hvem har ret til en bistandsadvokat?
Hvis du har været udsat for en forbrydelse, kan du i visse tilfælde have ret til at få en bistandsadvokat. Regler for, hvem der har ret til en bistandsadvokat, afhænger af den forbrydelse, du har været udsat for.
Ofre for voldtægt eller lignende alvorlig seksualforbrydelse
Hvis du har været udsat for voldtægt eller en lignende alvorlig seksualforbrydelse, får du som udgangspunkt en bistandsadvokat. Dette sker, medmindre du selv frasiger dig det.
Du har ret til at få vejledning fra en bistandsadvokat, hvis du overvejer at anmelde et seksuelt overgreb til politiet. Vejledningen er gratis uanset om du vælger at anmelde det eller ej.
Hvis du vælger at anmelde hændelsen til politiet, hjælper din bistandsadvokat dig videre fra start, og du har mulighed for at tale og rådføre dig med denne allerede inden politiet afhører dig for første gang. I visse tilfælde kan politiet dog være nødsaget til at stille dig spørgsmål, før du har talt med din bistandsadvokat, såfremt du ikke har rådført dig med en, før du har anmeldt overgrebet.
Ofre for anden personfarlig kriminalitet
Hvis du har været udsat for anden personfarlig kriminalitet, som for eksempel vold eller røveri, kan du have ret til en bistandsadvokat – men du skal selv anmode om det. Det kan du gøre, ved at anmode politiet om en, eller kontakte en bistandsadvokat, som kan anmode politiet.
Det er herefter retten, som afgør, om du har ret til at få en.
Mangler du en bistandsadvokat, har vi ved Nikolajsen advokatfirma stor erfaring og kan hjælpe dig videre med alt det juridiske, at du som voldsoffer har brug for i din svære situation. Vi står klar til at varetage dine interesser på bedste mulige måde, så tøv ikke med at kontakte os.